Julia

 
 

Fotografering med Anna

Var ute med Anna en sväng igår för att försöka oss på att ta lite kort eftersom de var ett tag sen nu. Vi tänkte att det skulle bli lite fina kort ute med alla höstfärger på träden, men när vi väl hade kommit ut upptäckte vi att det trots allt inte fanns så mycket färgglada löv på träden än :(. 
Men vi tog ändå lite kort och bestämde oss för att gå ut någon mer gång framöver när hösten har gått lite :).
 

Fixa till över och under exponerade bilder i RAW

Om man fotograferar på ett ställe där ljuset ändrar sig under tiden man fotar är det lätt att få fel inställningar om man till exempel förflyttar sig till ett annat ställe. Till exempel om solen går bakom moln.

Men det som är så bra är att om man fotograferar i RAW format kan man enkelt och smidigt fixa till det efterhand.

Här är en bild som är alldeles för överexponerad bild, man kan knappt se himlen och absolut inte molnen utan att verkligen anstränga sig. Innnan jag tog denna bild hade jag varit på ett annat ställe och fotograferat och sen inte ändrat inställningar, vilket gjorde att de inställningar som passade på innan fortfarande var kvar.

Börja med att öppna bilden i Camera RAW genom att helt enkelt bara dubbelklicka på ikonen för RAW för bilden, och bilden kommer sen att öppnas i Camera RAW.

Om du inte har fotat i RAW format kan du gå in i mini Bridge och leta upp bilden, högerklicka sen på den och välj ''Öppna i Camera RAW..''.

När du väl har fått upp bilden är det reglaget exponering som du ska använda för att först mörka ner bilden. Dra det till vänster så mycket som behövs för att bilden ska bli mörkare och färgerna träder fram mer. Hur mycket du ska dra det beror på hur ljus bilden är från början. 
Här har jag dragit det till -2,50 som jag tyckte passade till denna bild.

Detta är i princip allt du begöver göra, men om du vill kan du fortsätta att bearbeta bilden i antingen Camera RAW och dra lite i de andra reglagen. Eller om du känner dig mer bekväm i att arbeta i Photoshop kan du även göra det genom att bara välja ''Öpnna bild'' och bilden kommer sen att öppnas i Photoshop där du kan fortsätta att arbeta med den.

Här har jag även minskat temperaturen till värdet 4750 för att få fram lite mer blått i bilden, ökat svärta till 83 och även ökat mättnaden och klarhet lite. 

Om du däremot har en underexponerad bild som är alldeles för mörk gör du precis på samma sätt, men istället för att dra reglaget för exponering till vänster drar du det till höger så mycket som du tycker passar på bilden.